Christodoulou Nikolaos Orthopedic Surgeon MD PhD

Christodoulou Nikolaos Orthopedic Surgeon MD PhD

Thursday 3 October 2013


ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΕ ΝΕΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ !!!

Mε την νέα αυτή τεχνική επιτυγχάνεται η άριστη διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους χωρίς την ανάγκη χρονοβόρας διεγχειρητικής "ρομποτικής" υποβοήθησης ή διεγχειρητικής πλοήγησης που απαιτεί επιπλέον χρόνο αναισθησίας και εγχειρητικών χειρισμών για τοποθέτηση πρόσκαιρων συμπληρωματικών μεταλλικών βελλονών στον μηρό και την κνήμη κατά την διάρκεια της επέμβασης, για στερέωση των Computers κ.λ.π.
Η τεχνική μας είναι η πλέον σύγχρονη, λιγότερο ακίνδυνη για τον ασθενή, απόλυτα ακριβής με την βοήθεια και της διεγχειρητικής κλινικής ή ακτινοσκοπικής σήμανσης της μηριαίας κεφαλής και του άξονα του σκέλους, όπως στην περίπτωση που βλέπετε στις εικόνες που αφορούν σε ασθενή με πολύ παραμορφωμένο γόνατο, λόγω παλαιών πολλαπλών καταγμάτων μηρού και κνήμης με συνοδό βαριά οστεοαρθρίτιδα γόνατος. 
(Τεχνική αξονομέτρησης Ν. Χριστοδούλου)






Aρθροπλαστική Γόνατος Επιφανείας με διατήρηση Οπίσθιου Χιαστού και Ιγνυακού Τένοντα


Η σύγχρονη αρθροπλαστική γόνατος που εφαρμόζουμε στην Κλινική μας γίνεται με μικρή προσαρμοσμένη στον κάθε σωματότυπο ασθενούς τομή δέρματος, με μικρή παρεμβατικότητα στούς μυς και στα υπόλοιπα μαλακά μόρια.

Η διόρθωση του μηχανικού άξονα τους σκέλους και της άρθρωσης του γόνατος είναι λεπτομερής και αξιόπιστη για μόνιμα και μακρόχρονα αποτελέσματα. 

Η ευθυγράμμιση του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος και της επιγονατίδος γίνεται με άριστη εγχειρητική τεχνική μυοσκελετικής εξισορρόπησης την οποία δεν μπορεί να κάνει κανένα είδος "ρομποτικής" υποβοηθούμενης αρθροπλαστικής αλλά μόνον ένας εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές έμπειρος και επιδέξιος χειρουργός ορθοπεδικός. 

Τα λεγόμενα - παραπλανητικά -διεγχειρητικά "ρομποτικά" συστήματα δεν διορθώνουν τον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος τον οποίο ρυθμίζει μόνον ο χειρουργός με τους διάφορους χειρισμούς στους μυς και συνδέσμους του γόνατος, ούτε κάνουν στο γόνατο τις τομές όπως γίνεται με την ρομποτική χειρουργική στον καρκίνο του προστάτη και σε ενδοκοιλιακές παθήσεις της γενικής χειρουργικής. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζουμε αρθροπλαστική τύπου επιφανείας με τα πλέον σύγχρονα ανθεκτικά εμφυτεύματα, με επιφάνειες από βιοεμφυτεύσιμο τιτάνιο ή ειδικό κράμα χρωμοκοβαλτίου ή oxinium ελάχιστης ή μηδενικής σχεδόν φθοράς και διατηρούμε  άθικτα τα περισσότερα ανατομικά στοιχεία του γόνατος, όπως τους πλάγιους συνδέσμους, τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο και τον ιγνυακό τένοντα, που συνήθως τέμνονται με άλλες τεχνικές, ακόμη και από αρκετούς που χρησιμοποιούν την λεγόμενη διεγχειρητική "ρομποτική"... αρθροπλαστική. 


Διατηρούμε τον οπίσθιο χιαστο σύνδεσμο για μεγαλύτερη σταθερότητα στο ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας αλλά και καλύτερο έλεγχο και αίσθηση της άρθρωσης κατά την βάδιση λόγω διατήρησης της ιδιοδεκτικότητας του γόνατος από τον ασθενή !

 

Άμεση βάδιση - πλήρης κινητοποίηση - πλήρης φόρτιση του σκέλους. Άμεσο μεγάλο εύρος κίνησης και σταθερότητα στην άρθρωση. Μακρόχρονα-μόνιμα αποτελέσματα για μια ολόκληρη ζωή!

Τα άριστα αποτελέσματά μας μπορεί να τα διαπιστώσει κανείς ρωτώντας τους πάμπολλους απόλυτα ικανοποιημένους ασθενείς μας. Ακόμη και με την πιο παλιά μας μέθοδο με την μεγαλύτερη τομή δέρματος που εφαρμόζαμε παλιότερα, με την βοήθεια όμως της σήμανσης της μηριαίας κεφαλής και του ελέγχου του άξονα του σκέλους, λόγω της άριστης τεχνικής μας, οι ασθενείς μας δεν είχαν στην συντριπτική τους πλειονότητα προβλήματα στην βάδιση ακόμη και μετά από 15 ή και 20 χρόνια. 

Με τις βελτιωμένες τεχνικές μας, με τα πιο σύγχρονα εμφυτεύματα και με την χρήση εξατομικευμένου έτοιμου εκμαγείου αναμένεται το άριστο αποτέλεσμα να είναι μόνιμο και να διαρκέσει για όλη την υπόλοιπη ζωή στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

Με τις σύγχρονες τεχνικές μας στις αρθροπλαστικές γόνατος, η επέμβαση είναι πιο ακίνδυνη από ότι παλιότερα και διαρκεί όσον αφορά τον κυρίως χρόνο της λιγότερο από μία ώρα, γίνεται συνήθως με υπαραχνοειδή αναισθησία με πολύ λεπτή βελόνα και ο ασθενής ακούει μουσική κατά την διάρκεια της επέμβασης !


Οι ασθενείς συνήθως μπορούν να περπατήσουν με πλήρη φόρτιση του σκέλους μέσα σε μία-τρεις ώρες μετά την επέμβαση και μπορούν να δοκιμάσουν το ανέβασμα ή κατέβασμα κλίμακος (σε σκαλιά) σε μία-δύο ημέρες γιατί ο τετρακέφαλος μυς ή τα συνδεσμικά ή τενόντια στοιχεία του γόνατος τραυματίζονται πολύ λιγότερο από ότι με τις παλιότερες τεχνικές.

Στους πιο νέους ασθενείς συνιστούμε, σε περιπτώσεις αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, καταρχάς συντηρητική αγωγή ήτοι αδυνάτισμα, ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυϊκού συστήματος πέριξ του γόνατος και του μηρού, κυρίως του τετρακεφάλου, των γλουτιαίων μυών και του τείνοντα την (πλατεία περιτονία) λαγονομκημιαία ταινία, δηλαδή των αντιραιβοποιητικών μυών  του γόνατος.  


Επίσης ανάλογα με την κάθε περίπτωση, συνιστούμε φυσικοθεραπεία, λουτροθεραπεία, ειδικές ασκήσεις σε πισίνα, βάδιση με αντικραδασμικά πέλματα, αποφυγή άρσεως βάρους, ειδική φαρμακευτική αγωγή, εγχύσεις γλυκοζαμίνης, χονδροϊτίνης, βλαστοκυττάρων, κυρίως όμως και ανάλογα με την κάθε περίπτωση την νέα μέθοδο του PRP (Platelet-Rich Plasma). 


Ανάλογα με την βαρύτητα και την εντόπιση της βλάβης του γόνατος εφαρμόζουμε, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας, όλες τις σύγχρονες τεχνικές ήτοι αρθροσκοπική χειρουργική, χονδρομεταμόσχευση, ειδικές οστεοτομίες για διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους, ευθυγράμμιση του εκτατικού μηχανισμού και ειδικές επεμβάσεις για χονδροπάθεια επιγονατίδος. 



H ΝΕΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΗ "ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ"... ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΑΛΛA ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ !!!

ΕΦΑΡΜΟΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΤΗΝ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ "ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ" ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ, KATΟΠΙΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ - ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗΣ  ΔΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ "ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ" Ή ΜΕ COMPUTER ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, "COMPUTER ASSISTED TKA" Κ.Λ.Π., ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΑΠΟ ΤΑ COMPUTERS KAI ΤΑ "ΡΟΜΠΟΤ" ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟ ΕΚΜΑΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΧΩΡΙΣΤΑ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΟΥ !!! 

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ KAI ME TΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΥΠΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ... ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑΣΘΕΙ ΟΛΑ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ; 

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ( Ή ΕΙΔΙΚΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ) ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ - ΣΚΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ Ή ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ COMPUTERS - "ΡΟΜΠΟΤ" ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΚΜΑΓΕΙΟ ΜΕ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΟΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ !

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ  ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ !!!

ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΩΣ ΑΝΩ ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΕΝΔΟΑΥΛΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΣΤΗΝ ΜΗΡΙΑΙΑ ΚΑΙ ΚΝΗΜΙΑΙΑ ΔΙΑΦΥΣΗ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΔΟΑΥΛΙΚΑ ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ !

Για τις πιο απλές περιπτώσεις εφαρμόζουμε την επίσης ακριβή μέθοδο της διεγχειρητικής αξονομέτηρησης του σκέλους με ειδική σήμανση της μηριαίας κεφαλής με επίσης άριστα αποτελέσματα λόγω της μεγάλης μας εξειδίκευσης και εμπειρίας σε αυτή την τεχνική !!! 

 Η "ΜΙΝΙ" ΜΟΝΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ !!! 

Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε, από τους πρώτους στην Ελλάδα, την νέα μικρής επεμβατικότητας πρόσθια"ΜΙΝΙ" μονοδιαμερισματική πρόθεση για την ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΟΜΗΡΙΑΙΑΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ που μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ολική αρθροπλαστική γόνατος αν χρειασθεί στο μέλλον ! 

Επίσης εφαρμόσουμε την νέα "ΜΙΝΙ" ΜΟΝΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ, με ΚΙΝΗΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ( ΤΕΧΝΗΤΟ ΜΗΝΙΣΚΟ !!! ) με πολύ μικρά μηριαία και κνημιαία εμφυτεύματα, για περιπτώσεις ΝΕΚΡΩΣΗΣ του έσω μηριαίου κονδύλου ή μεγάλη ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΕΣΩ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΜΕ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ! 

Τα εμφυτεύματα αυτά τοποθετούνται με ειδική τεχνική στην πλέον κατάλληλη θέση μόνον στην πάσχουσα περιοχή του μηριαίου κονδύλου και όχι σε όλη την αρθρική επιφάνεια του γόνατος, αντικαθιστούν τον φθαρμένο έσω μηνίσκο και μιμούνται τις φυσιολογικές κινήσεις του χωρίς να γίνεται διατομή των χιαστών συνδέσμων (πρόσθιου και οπίσθιου) ή άλλων συνδέσμων του ΓΟΝΑΤΟΣ !!! 


Σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν απαιτείται μετάγγιση ομόλογου αίματος ! 

Η ΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ Η ΒΑΔΙΣΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ !

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ - σε πολύ σπάνια περίπτωση - Η ΩΣ ΑΝΩ "ΜΙΝΙ" ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ( ΚΙΝΗΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΜΗΝΙΣΚΟ ! ) ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!! 



THE NEW "CUSTOM" PERSONALIZED KNEE ARTHROPLASTY SYSTEM - ATHENS MEDICAL GROUP ( IATRIKO PSYCHIKOU ) 


In Athens Medical Group and especially in the Iatriko Psychikou Medical Center the new modern presonalized “Custom Knee Arthroplasty” was applied successfuly in many patients during the last year. This system is the latest in navigation technology where custom guides are made for each patient on a model designed from an MRI or Three Dimensional CT reconstruction of the patient osteorthritic knee. This allows the surgeon to place the knee arthroplasty implants at the correct position during surgery individualized for each patient. The personalised guides have been prepared and designed in detail preoperatively by the factory computers - robots and not during surgery as it was made until now with the so called “robotic” or “computer assisted” arthroplasty.  

The surgeon places the implants at the most ideal position during surgey by using the personalized custom guides for each different patinet instead of looking with many tools and guides or with the help of the so called “computer assisted” or “robot” methoed. So , the operation is made by much smaller incision , with minimal invasiveness, very less time and without injuring the vessels of the canals of the femoral and tibial bone. 

All are designed and programmed with absolute precision before and not during surgery. The perfect correction of the mechanical axis of the leg is also achieved and the maximum for each patient range of motion in their knee joint. So, the operated patients can be able to return to all their activities and sports very soon after surgery.  

Similar “Custom” Arthroplasty systems with preoperative templating and custom guides are already ready to be used in the Athens Medical Group Clinics for partial arthroplasty of the knee joint and for acetabulum component position in hip arthroplasties. 

This is the future of the artrhoplasties... The arthroplasty procedure is designed and prepared by using preoperative and not intaroperative “robotic” or “Computer Assisted” systems which can in some cases elongate the operation time and the complications rate.  

 By using the preoperatively prepared custom arthroplasty guides, a smaller incision and invasiveness may be achieved as also minimal operative and anesthesia time, minimal blood loss and perfect placement of implants. 

The result in almost all cases are the ideal postoperative range of motion, the ideal correction of the leg, the significant reduction of postoperative pain , the direct and independent ambulation with full weight bearing and excellent and permanent functional outcome! 
All are designed and programmed by computers and the "robots " of the factory before and not during surgery !


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


   

  The Biomet Signature personalized total knee replacement system is the latest in navigation technology where custom guides are made for each patient based on a model designed from an MRI of the patients hip, knee and ankle.  This allows the surgeon to place the knee replacement in the correct position individualized for each patient.  Coupled with the large number of different sized implants with the Biomet Vanguard knee replacement, we are capable of giving the patient the best fit possible “ 

No comments:

Post a Comment